Verzorgen en opbaren

Na het overlijden wordt het lichaam voor de laatste keer verzorgd. Het lichaam van uw dierbare wordt gewassen, verzorgd en gekleed zoals u dat wenst. 

Gezien het intieme karakter van de laatste verzorging biedt TaVa Uitvaartbegeleiding u de mogelijkheid om te helpen met de laatste verzorging. U kunt ook meehelpen met de laatste verzorging van uw dierbare als die in het ziekenhuis of verpleeghuis overleden is. De meeste mensen vinden het idee van de laatste verzorging spannend, maar vertellen naderhand dat het juist heel fijn was erbij te zijn.  

Wat houdt de laatste verzorging precies in:

 • wassen;
 • haren verzorgen;
 • nagels verzorgen;
 • ogen en mond sluiten;
 • incontentie- materiaal aandoen;
 • verwijderen van katheter, infuus, pacemaker of ICD;
 • stoma verschonen als dit nodig is;
 • wanneer er wonden zijn dan verzorgen we die;
 • scheren als dit nodig is;
 • aankleden; 
 • koelen.
TaVa Uitvaartbegeleiding - begroting aanvragen -verzorgen en opbaren - bij overlijden - blogs - ervaringen delen

Verzorgen van uw dierbare is een liefdevol onderdeel van de uitvaart. In de periode tussen overlijden en het afscheid zijn er verschillende mogelijkheden voor het opbaren.

Wilt u uw dierbare thuis opbaren of op een locatie elders? Ook deze keuze is persoonlijk en geheel aan u. Er zijn verschillende mogelijkheden: thuis, in een uitvaartcentrum, in de zorginstelling, in de kerk, enzovoorts. 

Thuis is doorgaans vertrouwd en biedt in veel gevallen de mogelijkheid op uw manier en op uw moment afscheid van uw dierbare te nemen. Bij een thuisopbaring moeten we met elkaar goed kijken of uw dierbare op een waardige wijze uit huis gedragen kan worden op de dag van de uitvaart. Bij een thuisopbaring zal uw dierbare gekoeld worden op een speciale koelplaat. Deze vorm van opbaren kan op bed, maar kan ook in de uitvaartkist. Uw dierbare zal bij deze methode wel koud aanvoelen en de motor van de koeling zal zachtjes zoemen. Bij een thuisopbaring komt TaVa Uitvaartbegeleiding vrijwel dagelijks kijken of alles goed gaat. 

Een uitvaartcentrum of aula is vaak specifiek ingericht om familie en belangstellende in alle rust de gelegenheid te geven afscheid te nemen van hun dierbare. Sommige uitvaartcentra beschikken over een zogenoemde 24-uurs kamer. U kunt dan met de sleutel 24 uur per dag bij uw dierbare op bezoek. In de buurt van Nieuwerkerk aan den IJssel zijn meerdere uitvaartcentra aanwezig met en zonder 24-uurs kamer. Mocht u hier vragen over hebben, neem dan gerust contact met TaVa Uitvaartbegeleiding op.

Een wat minder bekende vorm van opbaren is thanatopraxie, dit is een lichte vorm van balseming waardoor het lichaam doorgaans 8 tot 10 dagen in goede conditie blijft. Bij deze vorm van opbaren is een koeling niet nodig en zal uw dierbare dus ook niet koud aanvoelen.