Cremeren

Bijna de eerste keuze die gemaakt moet worden wanneer iemand is overleden, is de keuze tussen begraven en cremeren. Deze keuze wordt vaak gebaseerd op de wens van de overledene. In Nederland wordt bij 60% van overlijden gekozen voor een crematie.

Hoewel de eerste crematie in Nederland plaats vond in 1914, werd volgens de Wet op de Lijkbezorging cremeren in Nederland gelegaliseerd in 1955. In 2003 werd cremeren landelijk gezien populairder dan begraven. 

Cremeren is het proces waarbij het lichaam wordt verast. Vaak ziet een uitvaart met een crematie er als volgt uit: op de dag van de crematie wordt de overledene naar het crematorium gebracht waar in de aula het afscheid plaatsvindt. Het cremeren op zich gebeurt meestal direct na het afscheid. Indien gewenst mag u bij de invoer van de uitvaartkist aanwezig zijn. 

Na een crematie moet de as wettelijk een maand in het crematorium blijven, daarna mag de as van de overledene opgehaald worden door de opdrachtgever van de crematie.

As bestemmingen:

  • bewaren in een urn;
  • verstrooien op ‘t veld bij het crematorium;
  • bijzetten in urnenmuur;
  • plaatsen in urnengraf;
  • verwerken in sieraad.


Als er voor cremeren wordt gekozen, dan kunnen we niet om het gebruik van een crematorium heen. Behalve de crematie bieden crematoria de gelegenheid tot het gebruik van een aula en een condoleance ruimte. U bent niet verplicht hier gebruik van te maken. De afscheidsdienst en eventuele condoleance kunt u ook elders organiseren. 

Nieuwerkerk aan den IJssel heeft geen crematorium. In de regio kunt u gebruik maken van het crematorium in Capelle aan den IJssel: “Schollevaar”, crematorium in Gouda: “IJsselhof” en diverse crematoria in Rotterdam. U bent vrij in de keuze voor een crematorium elders.