Omhulling

Tegenwoordig zijn er veel mogelijkheden voor een uitvaartkist, uitvaartmand of wade.
TaVa Uitvaartbegeleiding bezit documentatie met daarin veel voorbeelden. 

Uitvaartkist
U kunt kiezen voor een uitvaartkist van hout, handgemaakt en in verschillende vormen en kleuren. U kunt de kist zo persoonlijk maken als u wenst. Tegenwoordig is er volop keuze van materiaal, vorm en kleur; van pitriet, steigerhout tot aan massief eiken. Wat we nu regelmatig zien is dat gekozen wordt voor de uitvaartkist waar nog op getekend, geschilderd of geschreven kan worden door de nabestaanden. 

Vlindersluiting
Een uitvaartkist wordt normaal gesproken gesloten met een schroef met houten bolletje. Radboud Spruit heeft de vlindersluiting ontworpen. De vlinders kunnen eerst worden versierd door familieleden en of kleinkinderen. Het maakt het sluiten van de uitvaartkist zachter en kinderen kunnen zo betrokken worden bij het moment van sluiten. De vlinders kunnen na het afscheid mee naar huis genomen worden, Radboud heeft hier een houten kaarshouder bij ontworpen. Zo kunt u thuis een gedenkplekje maken voor uw dierbare.

Vlindersluiting op kaarsenhouder (Radboud Spruit)

Uitvaartmand
U kunt kiezen voor een uitvaartmand van wilgentenen, bamboe of banenblad. Het vlechtwerk van de mand kan open of  dicht zijn. Bij open vlechtwerk moet uw dierbare wel in een wade worden gewikkeld.

Mand (Beerenberg)
Bloemen (Afscheid met bloemen)

Wade
Soms is een uitvaartkist of uitvaartmand niet de meest passende omhulling voor uw dierbare maar past een wade beter. 

Een wade is een mooie manier om uw dierbare te omhullen in zachte materialen. Een wade is er in verschillende kleuren en materiaal. Een wade bestaat uit natuurlijk afbreekbaar materiaal zoals spijkerstof, linnen, biologisch katoen, zijde of wol. U kunt ook een eigen wade maken, een grote doek of sprei volstaat ook als wade. Bij een wade moet ook een opbaarplank gebruikt worden. Opbaarplanken zijn ook in allerlei materialen en vormen beschikbaar. 

Bloemenband
U kunt gebruiken van de bloemenband tijdens het afscheid. De bloemenband is ontworpen door Jantine Kraaijenveld. De bloemenband is een band die om de kist heen wordt bevestigd en waar losse bloemen ingestoken kunnen worden. Zo wordt de overledene letterlijk omringd door bloemen tijdens het afscheid. TaVa Uitvaartbegeleiding levert de bloemenband wanneer u dit wenst. De bloemband mag mee begraven en gecremeerd worden.

Bloemenband (Jantine Kraaijenveld)