Laatste verzorging

Na het overlijden wordt het lichaam van uw dierbare voor de laatste keer verzorgd. Het lichaam wordt gewassen, verzorgd en gekleed zoals u dat wenst.

U, als nabestaande, kunt helpen met de laatste verzorging. De laatste verzorging kan thuis gedaan worden als iemand thuis overlijdt, maar het kan ook in een ziekenhuis, verzorgingshuis of hospice als het overlijden daar heeft plaats gevonden. Waar het overlijden ook heeft plaats gevonden u kan en mag altijd helpen of aanwezig zijn bij de laatste verzorging van uw dierbare.

De meeste mensen vinden het idee van de laatste verzorging spannend. Vaak denken mensen dat er allemaal spannende dingen gaan gebeuren. Natuurlijk zijn bij de laatste verzorging soms handelingen die niet fijn zijn. Zo moet een pacemaker of ICD verwijderd worden voor een crematie of begrafenis. Ook het sluiten van de mond en het plaatsen van ooglensjes wil niet iedereen zien.

Bij alles wat we doen leggen we rustig uit welke keuzes er zijn, hoe het in zijn werk gaat en of u hier bij aanwezig wilt zijn of niet. De gedachte aan hoe het zal gaan en het onbekende maakt het vaak spannender dan dat het is. Veel mensen vertellen naderhand dat het juist heel fijn was om bij de laatste verzorging aanwezig te zijn. Soms helpen mensen die dat aanvankelijk niet wilden toch opeens mee.  Bij de laatste verzorging mag u alles zien en overal mee helpen maar niets is verplicht.

Wat houdt de laatste verzorging in:

  • wassen;
  • haren verzorgen;
  • nagels verzorgen;
  • ogen en mond sluiten;
  • incontentie- materiaal aandoen;
  • verwijderen van katheter, infuus, pacemaker of ICD;
  • scheren
  • aankleden
  • koelen.

Niets is verplicht, maar soms wel noodzakelijk. U beslist wat u wel en niet wilt.  

Ik ben er om u te adviseren en uit te leggen wat de verschillende opties zijn.

U kunt voor het overlijden of na het overlijden van uw dierbare alvast bedenken of u zou willen helpen of aanwezig zijn bij de laatste verzorging.  U kunt alvast de kleding uitzoeken die we uw dierbare gaan aantrekken. Wellicht was er een specifiek parfum wat uw dierbare altijd gebruikte, dat kunnen we dan ook gebruiken voor een laatste keer. Soms hebben iemand altijd nagellak op maar is dat al een poosje niet gedaan omdat iemand te ziek was. Wij kunnen ook de nagels van uw dierbare weer lakken. Veel is mogelijk en veel mag ook, laten we met elkaar bekijken wat voor u prettig voelt.

Mocht u vragen hebben bel dan gerust 0180 – 443 227.

Liefs Tamara

Deel dit artikel
TaVa Uitvaartbegeleiding - begroting aanvragen -verzorgen en opbaren - bij overlijden - blogs - ervaringen delen