De mooiste maand van het jaar?

De maand december is voor velen een maand van uitersten. De dagen zijn kort en vaak donkerder, het weer is guur en onstuimig, maar daarnaast is het ook een feestmaand. Veelal hebben we een kerstboom vol lichtjes, extra kaarsjes die branden en soms zelfs buiten ook nog volop lichtjes.

Iedereen doet de gordijnen wat eerder dicht, steekt de kaarsjes aan en maakt de openhaard aan om met elkaar in huis te genieten. Vooral in deze periode kan het gemis van uw dierbaren, die het afgelopen jaar of wellicht al veel eerder overleden zijn, extra naar boven komen. In deze maand vallen de lege plekken aan tafel nog meer op. Het gevoel van missen en de pijn rondom het verlies is meer op de voorgrond dan andere maanden.

Een herdenkplekje inrichten

Wellicht kan het u helpen een plekje in te richten waarmee u uw dierbaren bewust herdenkt. U kunt voorwerpen die speciaal waren voor uw dierbaren, met daarbij foto’s en een kaarsje, een mooi plekje in uw huis geven. Het hoeft niet groot of veel te zijn, soms maakt de eenvoud het alleen nog maar mooier.

Samenzijn

Samenzijn met geliefden, familie, vrienden of buren van uw overleden dierbaren is vaak fijn. In de meeste gevallen kunt u vrij met hen praten over hoe lastig deze “feestdagen” eigenlijk zijn.

U mag plezier hebben, genieten, vrolijk zijn en het leuk hebben maar voelt u zich zeker niet verplicht. Er mag ook ruimte zijn voor stilte en bezinning.  

In deze moeilijke winter periode slaapt alles in de grond en straks in het voorjaar zal alles weer uitlopen en gaan bloeien, na deze tijd komt het voorjaar er weer aan.

Het verlies verwerken is mogelijk door het verlies te delen met anderen.

In gedachten ben ik bij u in deze moeilijke maand.

Het voorjaar lonkt
ze flirt en trekt
en kruipt onder mijn huid
Het licht, de geur
het kriebelt al.
alles komt weer uit.

Het voorjaar lonkt
Ik ruik het al
fris en ook wat zoet

Hoe grijs en kil
de winter was
het voorjaar maakt het goed.

Liefs Tamara

Deel dit artikel
TaVa Uitvaartbegeleiding - begroting aanvragen -verzorgen en opbaren - bij overlijden - blogs - ervaringen delen